pulilogo Köszöntöm a Puli 6.0.2 verziójában!A Puli egy Puppy Linux disztribúció: a 666philb által kiadott tahrpup 6.0.2 CE továbbfejlesztett, megnövelt biztonságú ramdiszk változata, USB meghajtóról való indításhoz. Betöltés után a boot eszköz akár ki is húzható.

A Puppy Linux projektet Barry Kauler indította 2003-ban. Részletek és jogi nyilatkozat a lap alján.
Köszönet illeti 666philb, smokey01, pemasu, S-kami, Kros54 fórumtagokat és (itt nem írhatok neveket) kollégáimat, köztük etikus hekkereket, akik sokat segítettek tanácsaikkal és a Puli verziók tesztelésével.

Jó terelgetést!

Üdvözlettel,
gjuhasz


I. A Puli installálása:1. Készítsen egy bootolható USB eszközt

   a. Bármelyik Puppy Linux-ban, pl. Puli 6.0, vagy Puli 3.8.3 bark 6, vagy Upup Precise 3.8.3.1, kattintson a Telepít (Install) ikonra. A telepítő ablakban kattintson a BootFlash USB installer gombot és kövesse az utasításokat. (Ha nincs telepítő ikon az asztalon, próbálja a Setup / BootFlash install Puppy to USB funkciót a menüben megkeresni és ott kövesse az utasításokat. Lépjen ki, amikor a utility install CD-t kér.
    * Ha a Bootflash funkció esetleg hiányzik az adott Puppy verzió menüjéből is, attól még létezhet. Próbálja terminálból kiadni a bootflash parancsot.
    * Ha így sem sikerül, töltse le és használja a smokey01.com/gjuhasz/sfs/bootflash-0.6p.pet csomagot.
   b. Ha elkészült, az USB eszközön csak a ldlinux.sys fájlra van szükség. Minden mást törölhet.

2. Másolja a Pulit az USB eszközre.

   a. A Puli verziók ezen a linken vannak tömörített formában.
   b. Töltse le a Puli_install.tar.gz fájlt. Bontsa ki, hogy elérje a Puli_install mappát. Másolja a mappa tartalmát az USB eszköz gyökérkönyvtárába az ldlinux.sys mellé.
   c. Töltse le az sfs mappát is és másolja az USB boot eszközre.
   d. Válassza ki, melyik Office csomagot kívánja használni. Ha a Softmaker-t választja, akkor a puli-SoftMaker.sfs fájlnevét írja be a smartload listába (részletek lejjebb). Az első használatkor meg kell adnia a (regisztrálás fejében ingyenesen megkapott) Softmaker licensz kulcsot. Ha a LibreOffice irodai csomagot választja, akkor a puli-LibreOffice.sfs-re hivatkozzon a smartload fájlban. A LibreOffice esetében nem kell személyes licenszért regisztrálnia. Az alapbeállítás, azaz a goffice irodai csomag (abiword, gnumeric) mindig elérhető marad.

3. A magyar változathoz a hu_HU mappát nyissa meg és annak tartalmát is másolja az USB eszköz gyökérkönyvtárába. (Egyes fájlok felülíródnak, de azokat megtalálja, ha szükséges, az en_US mappában.)

4. Csatolja le (unmount) az USB eszközt. A Puli futtatásra kész.

5. Mielőtt újraindítaná (a Pulival) a gépet

   a. Érdemes elolvasni el a Pulit bemutató további fejezeteket is itt lejjebb.
   b. Ha rendelkezik Linux gyakorlattal, átállíthatja a startup paramétereket a syslinux.cfg fájlban.
   c. Ellenőrizze a BIOS beállításait. Ha kell, állítsa át úgy, hogy a gép az USB eszközről bootoljon.


II. A Puliról röviden:1. Indítsa a PC-t a Pulit tartalmazó USB eszközről.

   a. Jelentkezzen be root felhasználóként.
   b. A kezdeti jelszó root, amit később módosíthat és a következő belépésekhez el is menthet.

2. Ellenőrizheti és módosíthatja a kezdeti beállításokat a megjelenő Gyorsbeállító segítségével.

   a. Ellenőrizze az időzóna, hely és billentyűzet stb beállításait és ha kell, változtasson.
   b. A tálcán található Hangerő ikonra a jobb egérgombbal kattintva válassza ki a Hangerőszabályzót és ellenőrizze/módosítsa a felvételi beállításokat: Capture, illetve Mic boost, stb (a megnevezések általában hardverfüggőek).

3. A Puli lecsatolja a boot eszközt, és zöld hátterű üzenettel jelzi, hogy az akár ki is húzható az USB foglalatból.

4. Most érdemes jelszót változtatni (nem kötelező):

   a. Nyisson egy terminál-ablakot.
   b. Adja ki a passwd parancsot és írja be az új jelszót.

5. Most már biztonságban dolgozhat. Mielőtt kilépne, ellenőrizze, nem maradt-e személyes adata a számítógépen, pl. valamelyik lemezmeghajtón. (A Pulinak nincs szüksége lemezmeghajtóra, csak a memóriát használja.)

6. Különféle módokon mentheti el személyes adatait a memóriából a(z USB foglalatba visszadugott) boot eszközre, de kiléphet akár mentés nélkül is:

   a. A képernyő jobboldalán lévő backup ikonra kattintva tömörített, időbélyeges mentésfájl kerül az USB eszköz backups mappájába Puli_backup_ÉÉÉÉ_HH_NN_ÓÓ_PP.tar.gz néven. A backup fájlhoz szöveges leírást is adhat (backup description). A backups mappa és benne egy Restore szkript automatikusan létrejön az első backup elkészítésekor. Ha egy korábban elmentett állapotot vissza kíván állítani, akkor a kiválasztott mentésfájl ikonját erre a Restore ikonra húzza rá (drag and drop). A Puli segíti a megfelelő mentésfájl kiválasztását azzal, hogy visszaállítás előtt megmutatja a mentésfájl szöveges leírását. Megjegyzendő, hogy a mentésfájl nem tartalmazza a belépéshez szükséges jelszót, így az egy korábbi backup helyreállításakor sem változik.
   b. Ha "menetközben" elfelejtett volna mentésfájlt készíteni, ezt a kilépéskor is megteheti, ha a MENTÉS:backup gombra kattint az Első leállítás - Mentés helye ablakban.
   c. Dönthet úgy is, hogy csak a főbb beállításokat (audio, hálózat, jelszó) menti el a MENTÉS:smart gombbal, szintén az Első leállítás - Mentés helye ablakban. Ha eddig nem adott volna meg új jelszót a "root" helyett, most meg kell tennie.


* Ha ismeretlen gépen dolgozik, óvakodjon a rosszindulatú billentyűzés-figyelő (keylogger) eszközöktől. A tálca baloldalán megnyithat egy egérrel vezérelhető virtuális billentyűzetet. A jelszavak és egyéb titkosnak szánt kifejezések bevitelére lehetőleg ezt használja.

* Néhány program, például az irodai programok, egyes játékprogramok és az evince stb., indításakor a Puli lekapcsolhatja a hálózatot az Ön biztonsága érdekében (az aktuális felhasználói profil alapján). Újbóli csatlakozást a connect ikonra kattintva kezdeményezhet.


III. Haladó felhasználóknak:* Megadhat betöltési (boot) paramétereket, pl. pkeys=hu plang=hu_HU.UTF-8, a boot eszközön lévő syslinux.cfg fájlban (a telepítőkészlet része).

* A Puli automatikusan létrehoz egy Linux swap fájlt a memóriában, kivéve ha a gépen valahol talál alkalmas swap-et. A gépen (valamelyik hard drájvon) lévő swap mérete optimálisan azonos a használható memória méretével vagy annak maximum kétszerese. 4 GB-nál nagyobb swap szükségtelen.

* Az alapértelmezett időzóna a GMT, amit a Puli azonnal felülír az egysoros timezone fájl tartalmával (a timezone fájlt a boot eszköz root mappájában keresi). Az alkalmazható időzóna-kódok az /usr/share/zoneinfo mappából olvashatók ki, pl Australia/Perth

* Ha az USB boot eszköz tartalmaz egy /patch, esetleg emellett egy /profiles/Common nevű mappát, akkor a Puli ezeknek a tartalmát összefésüli és bemásolja a saját fájlrendszerébe még az X indítása előtt (a patch mappa tartalma felülírhatja a Common-ét).

* Bejelentkezés (pontosabban az Gyorsindítóból való kilépés) után, már a grafikus interfészen a /root/Startup mappa fáljai hajtódnak végre, közülük utolsóként a Puli-specifikus zsupp szkript. Érdemes végigböngészni a sorait. Természetesen a zsupp is lecserélhető a /patch könyvtárból mielőtt még (a zsupp) lefutna.

* A telepítő csomagban (példaként) trükkös felhasználói profilokat talál, amelyek különböző patch struktúrákat tartalmaznak. A profilok közül az lesz aktív, vagyis az kerül a boot eszköz /patch mappájába, amelyiknek a profil szelektor ikonjára kattint:

 Szelíd Szelíd (Mild-tempered)

   a. Ez az alapbeállítás, akkor is aktiválódik, ha nincs /patch mappa a boot eszközön, vagy ez a mappa üres.
   b. A Puli ennél a profilnál csak szelíden jelzi, ha a gazdája gyanús weboldalra navigált. A tálca jobboldalán pirossá válik az aktív hálózati csatoló ikon színe, egészen a gyanús weboldal elhagyásáig.
   c. A gyanús weboldalakat és az időpontokat listázza a /var/log/suspicious_connections fájlban

 Szigorú Szigorú (Rigorous)

   a. Kettőt ugat, ha gyanús weboldalra tévedt böngészés közben. Itt is pirossá válik az aktív hálózati csatoló ikon színe.
   b. A nagyobb bajok megelőzése céljából azonnal módosítja a tűzfal-beállításokat (feketelistára helyezi az adott weboldalt). Persze, jó pulihoz méltóan, nem engedi el, hanem (pl. SYN_SENT állapotban) fogva tartja, ráadásul a fölös portjait is "begyűjti". A részletekért érdemes végignézni a böngészőt indító szkripteket: /usr/local/apps/defaultbrowser és /usr/bin/chromium.
   c. Ha kiderül, hogy egy rosszul konfigurált weboldalnál a Puli téves riasztást adott, akkor a (mégis) barátságosnak bizonyuló IP címe(ke)t tartalmazó sorokat az /etc/suspicious_hosts fájlból manuálisan helyezze át /etc/friends fájlba (és az új /etc/friends fájlt adja hozzá a boot eszköz megfelelő profiljainak patch struktúrájába).

 Flúgos Flúgos (Crazy)

   a. A profil nevétől elvárható viselkedés. Nem törődik a betolakodók listázásával, "csak" a bolondját járatja velük: megszakítja a hálózati kapcsolatot, még mielőtt érdemi munkához kezdhetnének. Részletek a flúgos profil /usr/local/apps/defaultbrowser fájljában.
   b. A kukkolókra kíváncsiak esetleg letölthetik a Disconnect bővítményt (a flúgos profil esetében érdemes inkognitó módban is aktívvá tenni). Grafikusan mutatja a kíváncsiakra kíváncsi kukkolók adatait.

 Lusta Lusta (Lazy)

   a. Hasonlít a Szelíd profilra egy még sehol sem alkalmazott trükkös kivétellel. Böngészés közben az Ön kedvenc Pulija elálmosodik és el is alszik. Szakszerűbben fogalmazva: a Linux utility-k (a /bin mappa) csak olvashatóvá válnak, ezáltal megakadályozva, hogy akár egy hekker, akár egy trójai program shell szkripteket vagy utasításokat hajtson végre. A boot eszközön, a "lusta" profil-szelektor mögötti szkriptben megadhatja, hogy (a változtatások elmentése, a lusta profil-szelektorra kattintással való újra-aktiválás, majd a Puli újra-bootolása után) hol működjenek a Linux utility-k böngészés közben a "lusta" módban. Pl.: lazybin="/usr/share/legyenekitt/" (a teljes bejárási útvonalat adja meg, a végére tegye ki a "/" karaktert). Legyen óvatos! Ha létező mappát ad meg, annak eredeti tartalma felülíródhat! Vigyázat! Nem működik a védelem, ha olyan mappát ad meg, amely a keresési útvonalak között szerepel!
   b. Néhány fontosabb szolgáltatást azért Ön böngészés közben is elérhet, ha a "fájlok", "súgó", "szerkeszt", "ír", "számol, "telefon" ikonok valamelyikére kattint.
   c. Böngészés közben a baloldali puli ikon új kapcsoló funkciót kap: alapesetben lusta marad, de rákattintva "felébred" és a szelíd profilhoz hasonlóan működik. Amíg a "sugárzóan" szelíd ikon látszik, addig az összes, eddig biztonsági okok miatt letiltott funkció is elérhető menüből vagy az asztali ikonokra kattintva (magyarul a /bin mappa aktív).
   d. A bal alsó meghajtó-ikonok helyett egy közös ikon látható böngészés közben, amely "lusta" módban inaktív, de "szelíd" módban a Pmount meghajtó-csatolót indítja..
   e. Vigyázat! Ne húzza ki az esetleg bedugva hagyott USB meghajtót a lusta módban való böngészés közben!
   f. Ha kilép a bőngészőből, néhány másodpercen belül visszaáll az eredeti állapot, azaz a jobboldali puli ikonhoz ismét a "mentés" funkció tartozik és a meghajtó ikonok is úgy látszanak, mint a böngésző indítása előtt.* A böngésző egy körültekintően beállított stabil Chrome 34.0.x, a Flash plugin verziója 14.0.x. A Puli egyedülálló Smart Install funkciójával a böngészőt egyszerűen frissítheti vagy visszatérhet egy korábbira:

   a. Innen, esetleg az itt találtak közül töltsön le egy 32-bites (google-chrome-*_i386.deb) csomagot. (Itt az aktuális stabil verzió, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni, bár lassabb, mint a v34-es.)
   b. Ha letöltötte a kiválasztott böngészőfájlt, kattintson rá az egérrel (vagy jobbklikk --> Smart Install).
   c. Ha meg kívánja tartani a frissen telepített verziót, akkor az /opt/google/chrome/ mappát másolja át a boot eszköz patch struktúrájába.


* Az összes profilban elérhető a Links2 böngésző az info ikonra kattintva. Ezt is a spot felhasználó futtatja a Linux normál vagy alvó módjában (a választott profil szerint.

* Szülői kontroll: A nem kívánt IP címeket vagy akár domén-neveket (például 1.2.3.4 és/vagy akármilyenweboldal.com) külön sorokban kell feltüntetni az /etc/suspicious_hosts fájlban. Természetesen ez is legyen ott a boot eszközön a megfelelő profil-struktúrá(k)ban az /etc/friends fájllal együtt. A Puli értelmezi ezeket a fájlokat és automatikusan beállítja a fekete/fehér listákat.

* Néhány megszokott Puppy szolgáltatás, pl. az alapértelmezett alkalmazás-választó vagy a tűzfal-generátor kimaradt a Puliból az Ön biztonsága és a könnyebb profil-beállítások érdekében.

* Az aktuális profil emlékeztetőjeként ennek a profilnak az ikonja (a profil mappájában lévő .DirIcon fájlból kivett kép) jelenik meg a képernyő jobboldalán lévő backup ikonjaként.

* Ha egy MTP (Media Transfer Protocol)-képes eszközt, pl. fényképezőgépet, mobiltelefont stb. csatlakoztatott USB kábelen át, a Puli ezt automatikusan felismeri és a média-tartalmat kijelzi. Ha bármilyen ok miatt az automatikus érzékelés elmarad, akkor valószínűleg csak korlátozottan MTP-képes a csatlakoztatott eszköz. Ekkor

   a. Nyisson egy terminál-ablakot
   b. Adja ki az mtp+ parancsot. A média-tartalom megjelenik a /root/MTP mappában.
   c. Ha befejezte a munkáját, a terminál-ablakban adja ki az mtp- parancsot.
   d. Most már kihúzhatja az USB csatlakozót a gépből.


IV. A mindenre képeseknek:Ha rendszeresen ugyanazo(ko)n a gépe(ke)n akarja használni a Pulit, akkor érdemes erre berendezkedni. A Puli ezt többféleképpen is támogatja. De vegye figyelembe, hogy a különböző gépek beállításai egymással inkompatibilisek lehetnek, ezért azokat géptípusonként külön profilokban célszerű tárolni.

* A Puli indítása közben a smartload fájlban felsorolt .pet vagy .sfs fájlok, például puli.sfs valamint max 1 db Chrome .deb csomag, automatikusan betöltődnek (ha bárhol az USB boot eszközön léteznek). Ezért legegyszerűbb, ha az összes (akármennyi) .pet és/vagy .sfs fájlt és/vagy .deb fájlt, amit a Pulival együtt valaha is be szeretne tölteni, feltünteti a smartload-ben - akár a teljes nevén, akár egy egyértelműen beazonosítható rövidített módon: pl. "wine" akár elegendő is lehet a "wine-puli-1.7.19-i686.sfs" helyett. Az éppen nem szükséges modulok neve elé biggyesszen egy - (mínusz) jelet, akkor nem töltődnek be (ugyebár az alőbbiek szerint max 1 db Chrome csomag lehet csak "mínusztalan"). Ne felejtse el, hogy a smartload fájl helye az USB boot eszközön vagy a /patch/ vagy a /profiles/Common/ mappában van (ha mindkét helyen létezik, akkor az előbbi felülírja az utóbbit). A boot-időben betöltött modulok kikapcsolásig a rendszerben maradnak.

* A "Skip auto-loading user packages during boot time" felirat megjelésekor azonban eldöntheti, hogy a fentiek alapján előre megadott extra modulokat a Puli betöltse-e. Ha 5 másodpercen belül nem nyom meg egy billentyút, akkor betöltődnek.

* Később, a többi puppyhoz hasonlóan, az SFS gyorscsatoló menüponttal további legfeljebb 5 .sfs fájlt futási időben is fel- majd lecsatolhat. Ha több, mint 5 sfs fájlt szeretne betölteni, akkor a Beállítások > SFS fájlok egybegyúrása menüponttal a /root mappában lévő összes .sfs fájlt (abc sorrendben, akár puli.sfs nevű is lehet köztük) egy közös /root/puli.sfs fájllá szerkesztheti. Ha kész, ezt is helyezze az USB boot eszköz megfelelő profiljába, hogy a Puli legközelebb így indulhasson.

* Íme néhány példa, hogyan mentheti el a különböző beállításokat a boot eszközre (majd annak annak gép-specifikus profiljába). Az alábbiak csak példák, amelyeket a kilépéskor választható MENTÉS:smart opció már tartalmaz, de értelemszerű változtatásukkal a profilok tartalma szemályre szabható. Ez úgy történhet, hogy a /smartsave mappa fájljai a kikapcsolás előtt még végrehajtódnak. Egyes Puli-specifikus .pet or .sfs csomagokból bekerülhetnek fájlok a /smartsave mappába (az alapbeállításokat a boot eszközön, a /profiles/Common/smartsave vagy a /patch/smartsave mappában keresse).

 Példa A. Csak a hangbeállítások megőrzése:

   a. Állítsa be a hang-konfigurációt a Retrovol tálca-ikonra kattintva (tesztelje le pl. a Skype segítségével).
   b. Nyisson egy terminál-ablakot.
   c. Adja ki a alsactl -f /etc/asound.state store parancsot.
   d. Másolja az /etc/asound.state fájlt a boot eszköz megfelelő profiljába.
   c. A Puli ezekkel a beállításokkal indul legközelebb, ha az adott profilt választotta.

 Példa B. Csak a hálózati beállítások megőrzése:

   a. A Puli Barry Kauler sns szriptjét használja a hálózati kapcsolatokhoz. Ez a szkript a preferenciáit az /etc/simple_network_setup/ mappában tárolja. Sajnos, itt a wpa_supplicant.conf fájl nevek kettőspontokat tartalmaznak (:) amelyeket a szokásos USB fájlrendszer (FAT) nem fogad el. Ezért helyettesítse a fájlnevekben a kettőspontokat egyenlőségjelekkel (=)
   b. Másolja az /etc/simple_network_setup/ mappát az USB eszközön egy gép-specifikus profilba.
   c. A Puli helyreállítja a fájlneveket amint a következő alkalommal betöltődnek.

 Példa C. A konfiguráció mentése beépített szkripttel:

   a. Állítsa be a hangokat a Retrovol tálca-ikonnal.
   b. Ellenőrizze az sns hálózati beállításokat.
   c. Ha a Softmaker irodai programot töltötte be (a puli-softmaker.sfs-re hivatkozik a smartload fájl listájában), akkor kattintson a write asztali ikonra és adja meg a (regisztrálás fejében ingyenesen megkapott) Softmaker licensz kulcsot. Ezt csak az első alkalommal kell megtennie.
   d. Nyisson egy terminál-ablakot és adja ki a permanent parancsot.
   e. A /usr/bin/permanent szkript jelszót kér(het), majd elmenti a hang- és hálózati beállításokat az USB boot eszköz /patch mappájába. Módosítsa bátran a szkriptet, hogy az további beállításokat is mentsen, pl. a háttérképet, a Chrome profilját és könyvjelzőit vagy akár a webről letöltött fájlokat (amelyeket a Chrome a /root/spot/Downloads/ mappába rakott).
   f. A Puli minden indításkor beolvassa az így elmentett beállításokat a boot eszköz aktuális /patch mappájából. Célszerű a gép-specifikus beállításokat külön profilokban tárolni és a /patch mappát az aktuális profil másolataként létrehoni, ha szükség van rá.

* A többi puppytól eltérően, itt nem mentheti el munkáját egy puli.2fs fájlba, sem az USB eszközre, sem máshova. Ehelyett használja a fentebb részletezett backup asztali ikont vagy kilépéskor a Mentés:backup opciót.

* A kiválasztott profil tartalmát akár a puppy_puli_6.0.2.sfs fájlba is beégetheti a következőképpen:

   a. Csatlakoztassa az USB eszközt (mindegy, hogy mountolva van-e).
   b. Nyisson egy terminál-ablakot és ott adja ki a refresh parancsot
   c. Az új puppy_puli_6.0.2.sfs visszaírása előtt a refresh szkript kijelzi, hogy az átmeneti fájlok megtekinthetők/editálhatók a /root/squashfs-root mappában.
   d. Ha kész az esetleges kézi műveletekkel, akkor üssön Enter-t és várjon, amíg a visszaírás az USB eszközre befejeződik.

* A shrink szkript ugyanazt csinálja, mint a refresh, kivéve, hogy visszaírás előtt meghívja a Beépített fájlok törlése szolgáltatást.


* A Skype-ot a spot felhasználó futtatja ha a Skype-4.3.0.37ap-puli.pet csomagot töltötte be. Ez a csomag egy pulseaudio emulátort használ, ami esetleg a hardverrel inkompatibilis lehet.


* Egyes ikonokra kattintva a smartload fájlban megadott konfiguráció alapján az adott kategóriára betöltött legfejlettebb program indul el. A preferenciákat megváltoztathatja az adott profil /usr/local/bin/defaultxxx fájljaiban.


* A Puli egy 32-bites, non-PAE Linux disztribúció. A kernel verziója 3.14.20.

Nyilatkozatok


Az alábbi angol nyelvű szövegeket, jogi okokból, változtatás nélkül illik megjeleníteni:

Note that although Puppy Linux has Busybox, which is a very small toolkit of utility applications, in some cases they do not have the required functionality and are replaced by the full versions. These replacements include: modprobe, cat, cp, df, gzip, gunzip, losetup, ls, mkdir, mv, rm, sed, sort, tar, wget, date, find, grep, fgrep and egrep.

Note that Puppy Linux applications are open source and under various GPL licences, however there are a few exceptions.

SoftMaker FreeOffice (TextMaker, PlanMaker and SoftMaker Presentations) is a licensed package. The licence document is included in the package. We need to be able to open and edit Excel-format spreadsheets, which Planmaker does admirably, and the Free Edition is just that, free, no embedded adverts, no usage restrictions (except for a limited maximum size that can be edited). I would like to do the right thing by the developer, Softmaker Software, though, and recommend that you consider the full edition if Planmaker is to be used for serious commercial purposes.

Some releases of Puppy have the Opera web browser, which is closed source but free.

Some releases of Puppy include the Adobe (formerly Macromedia) Flash plugin for the web browser. This is closed source but free. The distribution licence requires that I include the logo and a link to the Adobe site.

logo
Legal notice:
I, Barry Kauler, established the 'Puppy Linux Project' in January 2003, first website and product release 18-June-2003, and I have trademark claim to the name and typed drawing of 'Puppy Linux', 'PuppyOS' and 'Puppy' as it relates to "computer operating system software to facilitate computer use and operation", under Federal and International Common Law and Trademark Laws as appropriate.
Programs in Puppy are open source (except where noted above), and licences of individual products are duly acknowledged. The name Puppy Linux", also known as "Puppy" and "PuppyOS", and all artistic creations thereof, are copyright (c) 2003,2004,2005,2006,2007,2008,2009 Barry Kauler -- further details in the online FAQ.

Disclaimer:
Very simple, use entirely at your own risk. Barry Kauler accepts no liability or responsibility whatsoever, and you use Puppy with this understanding.